營運經費相當貧乏,敬請體諒我們投放少量Google Ads!

搜尋

【7.21 一周年】我們的堅持因為大家都是倖存者

臨近 7.21 一周年,鏗鏘集重組當日在元朗發生的一切,亦有不少手足趁機製作相關文宣以正視聽,皆因社會上有不少聲音指當天是立法會議員林卓廷帶領抗爭者到元朗鬧事。如此荒誕之說話亦只有他們自己相信及用作催眠自己以圖安慰和合理化他們的所作所為。


當然我們亦要盡一點綿力,為香江的球壇作貢獻。自從國安法在港實施,很多東西不能說、不能做亦不敢做,我們亦沒有再找印刷店為我們代工。我們只好一群人躲在一起,自行設計、自行量位,自行印刷及自行裁剪,我們不希望有任何事情連累到印刷店,亦為保障所有與我們有關聯的手足。


最近其中一位手足與一間網媒的記者作訪問,問到像我們這些人一直堅持,但同時眼看著運動冷卻下來有甚麼心情。手足回答道:「從來冷卻嘅唔係場運動,冷卻嘅係你自己。當你覺得運動冷卻咗落嚟時,問一問自己,你依家有無盡咗自己嘅努力?Twitter Account你有無開?手足上庭有無去支持?有無寫過信俾手足?有無幫手做文宣?好多事情都係唔需要行出街但都會有效。」「希望當你理直氣壯指責立場中立嘅人同藍絲只係因為俾人掉落樓嘅唔係你個仔,俾人掉落海嘅唔係你個女嘅時候,問一問自己仲可以做多啲咩,盡力係自己崗位上出力,每人做多少少,就會做多好多。」


記者又問到,為甚麼你們能堅持下去?手足問答道:「我哋都只係倖存者,我哋只係跑得比較快,跑得慢嘅就要上庭坐監。我哋點可以放棄同我哋一齊奮鬥嘅手足?我哋唔想喺大家眼中手足只係一個名,大家可能唔會想像到要上庭面臨坐幾年監嘅手足心理壓力有幾大,但係我哋希望可以盡我哋一點力,幫助佢地,亦唔想佢哋變nothing」


各位香港人,你能看到這篇文章皆因你我都是倖存者,堅持下去好嗎?