1

譚仔上市|超級通脹殺到 要維持高毛利神話 米線隨時賣$90 鐵粉:咁我要離棄三哥了 #壹仔專題

壹週刊 NEXT | 財經類 | May 16, 2021

​此影片謄本由解悶工廠製作

賣「蓄生」(竹笙)同「墨蜆」(墨丸)都可以賣到上市?譚仔開咗業24年,由粉面小店開到而家成行成市。創辦人三哥同五哥分別以11億同10億賣盤,成為傳奇。而新股東丸龜嘅母公司東多利最近就申請譚仔上市,有三哥嘅粉絲明言會投資譚仔股票,由食米線支持到做小股東。呢一位三哥忠粉(鍾西驅)就特登喺Facebook開Page,為求得到三哥嘅注意,仲成功爭取到中西區係上年年尾開咗間三哥。譚仔IPO,佢講到明會訓身抽呀!「我IPO就應該都會抽既,盡量借埋孖展睇下會唔會抽得中啦。」

譚仔嘅上市賣點就係因為毛利率高達73.2%,即係你每食一碗$60嘅米線,譚仔就可以袋緊$44,睇落去相當之好搵。不過自從疫情開始,全球都印錢救市,令到好多商品同食材都越嚟越貴。近日彭博追蹤左唔同農產品嘅現貨價格指數,創下九年來最大嘅漲幅。一場超級通脹已經係蘊釀當中,睇嚟譚仔超高毛利嘅神話已經見頂。想要維持?無得唔加價~

下載檔案

下載檔案

1

1

營運經費相當貧乏,敬請體諒我們投放少量Google Ads!

1

【鐵粉:加價就唔食】
譚仔嘅「物演三小辣」一向都深受港人追捧,鍾西驅作為三哥嘅超級fans,18年特登開咗個Facebook Page,除咗整一啲簡單嘅圖文,仲會間唔時「抽下時事水」。鍾西驅:「我應該係Year 2個陣就做咗個marketing嘅project啦,咁個陣呢佢就要幫一間公司設計一個新嘅Product,跟住呢就發現不如做三哥啦!因為其實三哥都係一個幾多人識嘅Brand,咁同埋佢都仲有好多發展空間啦。我哋拍片嗰陣呢,就係喺中西區係冇任何分店既,所以我地就要去到香港仔嘅分店先可以拍到片。所以我就覺得喂點解中西區咁大個區,幾十萬人住架喎,一間三哥既分店都冇呢?」

身為鐵粉,鍾西驅梗係想默默幫襯啦,但係住喺西營盤嘅佢,想食三哥似乎有啲困難...「一個禮拜,我就冇話真係限定自己要食幾多次既,因為好多時候我都好想有啲即興話我想買三哥啦,我就睇番我個陣係咪好忙啦。點解呢?因為我屋企附近係冇三哥,最近要去到上環啦,我都要行20分鐘,另一間就係香港仔,我仲要搭車過去,所以基本上我真係好想食三哥,我想食好多次,但真係太遠啦...點解中西環冇呢?」

1

1

三哥之可以喺芸芸米線鋪入邊突圍而出,最吸引佢嘅一定係個湯底。「最特別既係三哥獨有嘅一個三哥酸辣嘅湯底啦,亦都係我基本上每次去三哥,我都會嗌呢個湯底。咁就係呢個湯底譚仔無架啦,另一樣就係呢個煳辣嘅湯底啦,我覺得好特別啊,因為三哥做湯底時就係想真係有一種燶嘅味道係個湯底出現啦。三哥係當年係主打多啲年輕人市場,咁譚仔就係做一個家庭式既市場,咁我作為一個年輕人,都係比較鐘意三哥啦!」

今次IPO雖然未出定價,但鐵粉就話一定會抽。「始終作為一個三哥既fans,見到一個本地品牌,雖然比日本公司收購左,但見到佢地上市,我都覺得係作為香港一份子,我都覺得好榮幸嘅」

【通脹加劇 篤破高毛利神話】
依家香港各有72間譚仔同三哥,深圳有一間譚仔,新加坡仲有三間三哥。譚仔嚟緊仲想拓展到日本同澳洲添啊。本地品牌譚仔製造左唔少嘅神話,創辦人三哥同五哥賣米線賣到發咗達,唔少平民員工加入譚仔之後,仲晉身管理層。曾經任職大家樂嘅三哥品牌總經理劉次軍,早年曾經喺JW萬豪酒店任職,而譚仔品牌助理總經理胡家輝,本來一直都任職麥記,之後進修,拎埋工商管理學士學位,再加入譚仔做埋高層。而譚仔最大嘅賣點,當然係高毛利率啦!睇返譚仔招股書,舊年成個年度,譚仔賣出2894萬碗米線,譚仔同譚仔三哥嘅人均消費分別係$58.5同埋$57.6。佢哋嘅總收入係16.9億,毛利有成12.4億,純利就錄得1.9億。毛利率高達73.2%,而純利率就有11.3%。

1

1

豬肉同粟米嘅價格係過去一年升咗一倍,大豆同小麥又分別上漲80%同埋30%。唔單止咁呀,連嘢食嘅運輸同包裝成本都上升。譚仔主打平價同埋大眾化去吸客,但係一旦上市,再加上通脹,價格分分鐘會有變動。

以而家人均消費$60計,如果通脹令成個整體成本大升五成,即係食物成本會上升到$24.12,而收益就會跌到$35.88,毛利率亦都會跌到59.8%。如果要維持毛利率去到73.2%,咁譚仔就要大幅加價。

「先生$90呀,唔該~」物價飛升,肺炎衝擊下,打工仔能夠保住飯碗已經算好好彩。鐵粉鍾西驅亦都明言,如果譚仔加價,佢就會唔食。「我諗佢個原意都係希望大家都可以享受到佢既美食,如果佢個定價真係去到好貴,譬如$80、$90先一碗,我諗大家食米線嘅人,自己都會離棄三哥囉...」

根據政府統計署資料顯示,三月嘅基本通脹率係0.2%,主要係因為外出用膳嘅費用,同埋豬肉價格上升所引致。另外食品價格升幅加快,令到三月基本消費物價按年微升0.2%。有專家就覺得,未來半年通脹會有上升嘅趨勢,而譚仔亦都會輕微加價。經濟學家關焯熙:「即使經濟都係差,但係又有啲食物既原材料價格嘅上升壓力。」不過租金下跌緊,希望可以舒緩一下啦。

「飲食個個失業率高既,即係話人工方面無咩壓力。租金方面因為咁多「吉鋪」,鋪租唔會咁貴既,無以前咁癲,所以變左食材原料價格升,係其他部份會紓緩番,所以升幅唔會太勁。太貴既我咪唔食你,加得緊要我咪揀食其他地方。」譚仔如果要維持定價同埋毛利率,仲有一個方法,就係細碗啲啦。

1

1

【三哥無悔賣盤:三哥做了大半世已經做夠】
首間譚仔係1996年喺長沙灣開業,原本由三哥、六哥等人一齊創辦,之後五哥亦都加入。佢哋喺零三年成立咗同心飲食有限公司,生意越做越大,仲一齊開分店。直至零八年,幾兄弟因為意見不合而拆夥,就係咁誕生左譚仔同三哥,一齊平分當時12間既分店。雖然譚仔嘅家族分家好多年,各自有各自嘅發展,但係2017年嘅年中,日本丸龜嘅母公司東多利以10億港元收購譚仔,之後再以11億港元收購三哥,從此港資就變成日資。

發達之後,三哥同五哥都冇另起爐灶,仲齊齊買磚頭做包租公啊!三哥同五哥係一八年分別以7000萬同1.7億買咗個複式單位同一間洋房。五哥本身亦有舖位收租,保守估計身家超過6億。至於三哥,計埋個複式單位,手頭上有三個物業,總值差唔多去到1億。賣盤之後舉家移民去台灣,對於譚仔即將上市,三哥個仔就大讚丸龜好嘢!不過三哥就冇乜點樣關心上市嘅進度,但就一啲都冇後悔賣盤啦!

1

IMG_1410.PNG

在囚手足能夠接觸外間資訊的渠道寥寥可數,Youtube 機頂盒為每星期從 Youtube 上挑選不同種類的專題影片並製作成謄本、印刷成信件並寄到在囚手足手上的長期計劃。

你唔需要使用真實身份同披露自己地址就可以同手足做筆友喇!

立即登記成為筆友啦!話俾在囚手足知我哋無忘記佢!

其他最新謄本

https-::www.youtube.com:watch?v=TSJwMZvw

臉書、谷歌數位監控的未來...中國社會信用體系? 如何終結監控?書來面對 EP18《監控資本主義時代》下集 Shoshana Zuboff / 說書【資訊/社會科學】

超級歪 SuperY | 時政類

https-::www.youtube.com:watch?v=TSJwMZvw

晚吹:又要威又要戴頭盔—驅魔人II

ViuTV | 娛樂類

https-::www.youtube.com:watch?v=TSJwMZvw

「米膠波台」【歐國盃】各小組分析+出線球隊預測(下)

米膠波台 | 娛樂類

https-::www.youtube.com:watch?v=TSJwMZvw

「米膠波台」【歐國盃】各小組分析+出線球隊預測(上)

米膠波台 | 娛樂類

https-::www.youtube.com:watch?v=TSJwMZvw

【驚爆結局】2021最瘋狂比賽?F1阿塞拜疆站賽後回顧| 阿非講賽車 EP 74

FAYE TV | 娛樂類

0