全新在囚手足支援計劃-「圍牆上的圖書館」正式開展


如果我哋想睇一本書,近嘅去樓下書局打下書釘,唔嫌遠嘅,可以去誠品行返一日半日。但在囚手足如果想睇一本書,各位香港人又可以點樣幫到佢哋呢?


今次燕子生命、抗爭點滴同埋天水連線再度合作!我哋希望每一位在囚手足都有岩佢地嘅書睇,所以當佢哋有書想睇嘅時候,透過聯絡我哋、或者親友聯絡,就會開始幫佢哋收書,然後再轉交到佢哋手上;而我哋亦都建立咗一個新嘅系統,會列出今期需要徵收咩書、亦會推介唔同已有嘅書籍畀手足去揀、手足睇完嘅書評、再用書評去幫手足揀書。詳情上 https://www.swallowlife.org/圍牆上的圖書館 到睇!


之不過,做圖書館之前係需要有書!所以,我哋有一個好重要嘅任務畀大家做,如果大家有以下嘅書,希望大家多多益善,捐贈畀我哋︰


完整收書名單︰https://www.swallowlife.org/書本徵集


牆外嘅我哋可能覺得好大無力感、做啲咩都唔會有用。今日嘅香港,想做好一件事好難,但我哋覺得,只要有機會幫到為香港付出過咁多嘅手足,我哋唔會怕醜、更加唔會放棄每一個機會,新一年,祝願各位亂流下平安。

營運經費相當貧乏,敬請體諒我們投放少量Google Ads!