【立法會選舉】打仗、暴動、沙士都未縮的香港選舉

香港自1888年有直選以來,132年都見過不少風浪,但從未在重大危機下延遲選舉。

1940年日軍已經駐紮在新界以北的邊境,隨時能夠進犯,但市政局選舉如期於2月29日舉行。

1967年由左派發起的暴動席捲全港,人心惶惶,港府沒有「墮入停擺的圈套」,照樣舉行象徵香港僅有的民主之市政局選舉。

2003年由冠狀病毒所引起的沙士當時未為港人所理解,但這神秘瘟疫已席捲全城,不過四月份深水埗區議會的補選在加強衛生後照樣舉行。

想睇下香港再危險的時候,選舉繼續進行的故事,撳入:https://bit.ly/3171IFt

日本仔殺到埋嚟,唔使延遲選舉!
暴動之下,唔使延遲選舉!
沙士爆到週街都係,唔使延遲選舉!

綜觀全球,韓國、新加坡、台灣等地都在疫情下進行選舉,而昨日香港政府開始大規模DQ民主派後選人,是為了防疫還是有政治因素?你知,我知,單眼佬都知,但政府欲依然掩耳盜鈴。
-
Source: 港識多史Facebook
https://m.facebook.com/wetoasthk/

記得㩒下面個Facebook圖示,通過Facebook分享俾你嘅親朋戚友!

或者係下面㩒WhatsApp嘅圖示,經WhatsApp分享出去!

亦都可以下載落黎,再上載去其他社交媒體!

讓我們跨越年齡地域連結在一起。

​我們需要您的支持,立即分享出去!

WhatsApp.png

WhatsApp分享

Facebook-share-icon.png

Facebook分享

twitterimg.png

Twitter分享

          其他可能適合你的內容         

1